Bifarmen

Tysk kemijätte bakom bidöden

Av Erik Klefbom

Ett mycket populärt växtskyddsmedel tros ligga bakom den omfattande bidöden. Nu pekas produkter från ett tyskt kemiföretag ut i en amerikansk forskarrapport, skriver the Independent.

Det har länge funnits misstankar mot att en grupp växtskyddsmedel som kallas neonicotinoider - ett slags nervgift - ligger bakom den stora utslagningen av bisamhällen. Resultatet från en opublicerad amerikansk rapport stärker bevisen, skriver the Independent.

Neonicotinoider används i första hand för att skydda raps- och majsodlingar. Den första storsäljaren på marknaden hette Imidacloprid och släpptes ut i början av 90-talet. Men medlet har en oförutsedd och mycket negativ påverkan på insekter, inte minst på bin.

En amerikansk studie som utförts vid statliga insektslaboratoriet i Beltsville visar att insekternas känslighet för infektioner ökar även vid mikroskopiska doser. Neonicotinoid tas systematiskt upp av växtens alla delar – även nektar och pollen. Det betyder att pollinerade insekter tar med sig giftet tillbaka till sin koloni och sprider det vidare.

Resultaten från studien har till forskningsledaren Jeffrey Pettis förvåning efter två år ännu inte publicerats.

Flera biodlare och miljöorganisationer menar att det inte går att bortse från de starka bevisen mot neonicotionoid och att medlet borde förbjudas. De menar att den gett upphov till massdöden i bikolonier som först drabbade USA men som senare observerats i flera andra länder.

Användningen av Neonicotinoid har ökat stort sedan den tyska kemijätten Bayer lanserade produkten i början av 90-talet. Medlet får säljas i USA och Storbritannien men har förbjudits i Frankrike, Tyskland och Italien. I Storbritannien besprutas idag var fjärde hektar med medlet.

Det tyska kemiföretaget Bayer hävdar att växtskyddsmedlen är säkra om de bara hanteras på rätt sätt. De vill heller inte kommentera den opublicerade amerikanska studien.

Uppvidinge biodlarförening

""GMO-företag har också tagit patent på många tusen konventionella, icke GMO-sorter av jordbruksgrödor som har varit lagrade i världens olika genbanker. Genom att äga patent på dessa kan företagen göra det olagligt för andra att använda dessa sorter i forskning och jordbruk. En nyligen publicerad rapport av FN – ”The right to food - Seed policies and the right to food: enhancing agrobiodiversity and encouraging innovation” tar upp detta problem och varnar för de risker som detta innebär.""

.........................................................................................................................................................................

Vanishing of the Bees

Vanishing of the Bees - Trailer from Bee The Change on Vimeo.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)